Espresso koffiefilters uitgelegd
Als u zich in de wereld van de espresso begeeft, hebt u ongetwijfeld gehoord dat de
sleutel tot het zetten van een fantastische espresso begint met de juiste dosering
gemalen koffie in uw filterskorf.
Hoewel dit helemaal waar is en een van de belangrijkste elementen is om espresso te
maken, is het probleem met koffiefilterssjes dat ze er in vele verschillende vormen en maten zijn.
Enkel, dubbel, driedubbel? Of zelfs geribbeld of geribbeld? U krijgt het idee. Espressomandjes kunnen verwarrend zijn.
Maar wees niet bang. Er is hulp beschikbaar. In deze korte en bondige gids zal ik alle
verschillende soorten portafilters uitleggen en de voor- en nadelen van de
verschillende maten toelichten. Tegen de tijd dat je het einde hebt bereikt, heb je een duidelijk idee welke koffiefilterss je moet gebruiken voor je koffiezetinstallatie thuis.
Verschillende koffiefilterssen
Espresso koffiefilters zijn niet gelijk geschapen, en u zult een breed assortiment
tegenkomen dat al dan niet in uw portafiltersgreep past.
Sommige veranderen de manier waarop u uw espresso bereidt volledig, terwijl andere zelfs voor doorgewinterde professionals uiterst lastig zijn om mee te werken. Laten we enkele populaire typen filters eens nader bekijken.
Geribbelde vs. geribbelde filterssen
Als u op zoek bent naar een nieuwe filterskorf, hebt u een paar keuzes: sommige hebben
ribbels langs de zijkant en andere niet. Geribbelde filters zijn gemakkelijk te herkennen aan de inkeping bovenaan de korf die over de hele omtrek loopt. Er is geen echt verschil in koffiezetten met beide korven, maar één ontwerp blijft beter op zijn plaats. Kun je raden welke? In elke portafilters van een espressomachine zit een veer; het heet een veer, maar in werkelijkheid is het gewoon een stukje draad dat het mandje stevig op zijn plaats houdt. Bij een zwakke of slecht passende veer kan de mand eruit vallen. De nok op het mandje helpt: het is een extra voorziening die ervoor zorgt dat het mandje goed in de portafilters blijft zitten wanneer u de gewonnen pucks in uw espressokastje klopt. U denkt misschien dat de geribbelde de betere optie is; die blijft immers zitten! Je zou verkeerd denken. In de meeste gevallen houdt de veerklem een gewone mand uitstekend op zijn plaats zonder dat een nok nodig is. Het nadeel van het geribbelde mandje is dat u moeite zult hebben om er een schone puck uit te kloppen en dus meer tijd kwijt bent aan de voorbereiding van uw volgende shot espresso. Persoonlijk ben ik een grote fan van de koffiefilterssjes zonder ribbels. Als ik kon kiezen, zou ik de veerklem vervangen door een iets stijvere, in plaats van een geribbelde mand te gebruiken – omdat een geribbelde mand gemakkelijker te hanteren is.
Enkele vs. dubbele koffiefilterskorf
Zoals je misschien al hebt geraden, bepalen de enkele en dubbele mandjes hoeveel
espressoshots je kunt maken. Enkele korven bevatten doorgaans ongeveer 7-12 gram gemalen koffie en zijn bedoeld om één espresso te zetten. Het mandje wordt bijna altijd gecombineerd met een portafilters met één tuit. Dubbelwandige manden bevatten meestal ongeveer 14-21 gram koffie en worden gebruikt met een portafilters met dubbele uitloop om twee koppen tegelijk te zetten. Als u espresso zet voor één persoon, laat u dan niet misleiden door te denken dat een
mandje van één formaat de betere keuze is. Zeker, op papier lijkt het zo. Maar het is een uitdaging om te werken met een enkele mand, en in de meeste situaties, wanneer je koffie zet voor één persoon, is het gebruik van een grotere dubbele mand en het aanpassen van je dosis de betere optie. In het algemeen is de enkele mandvorm veel conischer van vorm en heeft hij een kleinere opening aan de basis om meer weerstand te creëren door slechts de halve dosis koffie te hebben. Ze zijn moeilijker te bereiden dan manden met dubbele afmetingen door hun taps toelopende ontwerp, en ze hebben de neiging niet gelijkmatig te brouwen en zijn vatbaarder voor channeling.
Dubbelwandige koffiefilters onder druk
Ik heb een complete gids geschreven over de portafilterss onder druk, die je hier kunt
lezen, dus ik zal in dit artikel niet te veel in detail treden. Hier volgt echter een korte samenvatting: filters onder druk zien er van bovenaf uit als elke andere korf, maar aan de onderkant zit slechts één klein gaatje. Ze zijn ontworpen voor espressomachines voor thuis, voor iemand die liever in de winkel gekochte voorgemalen koffie gebruikt; die is niet zo fijn als zou moeten voor het zetten van espresso. Als u koffie gebruikt die niet fijn genoeg is, zal een gewone portafilters moeite hebben om de vereiste druk op te bouwen en niet genoeg weerstand bieden. Het filterssje onder druk voegt de weerstand toe die ontbreekt omdat u te grove koffie
gebruikt. Zodra de druk is opgebouwd, wordt de koffie door het kleine gaatje geperst. Het eindresultaat is een koffie die eruitziet als espresso, met een schuimige crema, maar die totaal anders smaakt – niet op een goede manier. Als uw machine met dit type portafilters werd geleverd, doe uzelf dan een plezier en investeer in een naked portafilters of een portafilters zonder druk.
Koffiefilterskorf Maten
Het is geen one size fits all: filterssjes zijn er ook in verschillende diameters, en uw
espressomachine neemt maar één maat. Zowel commerciële als huishoudelijke machines hebben vaak een 58 mm korf. 57 mm zijn er ook, maar die zijn ongelooflijk zeldzaam en niet gebruikelijk in commerciële machines. Voor kleinere espressomachines voor thuisgebruik zijn er mandjes van 53 mm; portafilterss onder druk worden meestal in deze maat geleverd. Als u niet zeker bent van de grootte van het mandje en u wilt een espresso tamper kopen, kunt u proberen de binnendiameter (de middellijn) van het mandje te meten met een liniaal of een schuifmaat gebruiken voor een nauwkeurigere meting.
Tip: Espresso tamper maten zijn meestal gestandaardiseerd op een heel getal. Dus als u uw mand heeft opgemeten, moet u uw uiteindelijke getal naar boven afronden.
Hoe de portafiltersgrootte (capaciteit) te meten
Soms heeft u een filterssje dat bij uw koffiezetapparaat is geleverd zonder
maataanduiding, zodat u zelf moet bepalen hoeveel koffie het mandje kan bevatten.
Maak je geen zorgen. Het is gemakkelijk om de optimale dosis uit te zoeken voor de
filterskorf waarmee je werkt, maar het kost je wel wat koffie.
1. Plaats uw portafilters op uw digitale koffieweegschaal, zet de tarra op nul en
doseer lichtjes een hoopje fijngemalen koffie.
2. Verdeel het koffiedik voorzichtig gelijkmatig over het filterssje door voorzichtig
tikken en met je vinger. Zorg ervoor dat u geen druk uitoefent; u wilt de gemalen
koffie niet samendrukken. Uw doel is ervoor te zorgen dat alle delen van de mand
gevuld zijn met koffie. Overtollig koffiedik kunt u met uw vinger wegschrapen.
3. Zodra uw mandje gelijkmatig vol is, noteert u het gewicht en herhaalt u hetzelfde proces 2 of 3 keer, zodat u een goede indicatie krijgt of u een mandje van 18 of 22 gram gebruikt.
Conclusie
Ik weet dat het veel is om te verwerken, maar als u eenmaal de grootte en de dosering van
uw specifieke machine hebt berekend, zou u goed moeten zijn; het is niet iets wat u voortdurend moet doen. Als u een nieuw filterssje koopt, zou mijn advies zijn om een mandje te kopen dat groter is dan u eigenlijk nodig hebt, bijvoorbeeld een mandje van 20 gram. Misschien zet je meestal met 18 gram, maar met een iets groter portafilterssje heb je ruimte om meer koffie te doseren als dat nodig is. U kunt geen 20 gram zetten in een mandje van 18 gram – u begrijpt het idee. Dus als je er een kiest, ga dan net iets groter dan je misschien nodig hebt. Dat bespaart je de aanschaf van een grotere later. Koffie zetten en dan koffie zetten met koffie is in feite… Als het gaat om de wereld van…